Ventall amb el Programa de balls per a la festa major de l’any 1922.(Document del mes. Gener 2017)

Ventall amb programa dels balls

de la festa major de 1922.

ÀREA D’IDENTIFICACIÓ

Codi de referència:    CAT/AMSPM/14/ Col·lecció de programes de festa major/1922
Fons:                             Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda
Nivell de descripció:    Unitat documental simple

Títol:                             Ventall amb el Programa de balls per a la festa major de l’any 1922.
Data(es):                       3,4 i 5 de setembre de 1922
Volum i suport:           1 unitat documental simple, paper.

Més informació: “Ventall amb el Pograma de balls per a la festa major de l’any 1922”. (CAT/AMSPM/14/ Col·lecció de programes de festa major/1922)

ÀREA DE CONTEXT

Des de principis del segle XX hi ha constància que durant el primer cap de setmana del mes de setembre s’ha vingut celebrant la festa major de Santa Perpètua de Mogoda. Amb el temps, però, aquesta festivitat ha anat canviant tot i que des de sempre ha sigut una activitat social, cultural i de lleure.

L’Ajuntament fins l’any 1928 no s’encarregava de l’organització de la festa major, sinó que ho feien les diferents entitats de la població. Cada entitat tenia el seu programa, i fins i tot un envelat propi.

La destil·leria i la fàbrica de licors d’anís i conyac Soley es va fundar l’any 1870 de mans de Josep Soley i Casals. L’any 1910 es va fer una fàbrica força més gran que la inicial. Es va construir a la Rambla entre el 1910 i 1914. A la dècada dels anys 20 del segle XX es quan la fàbrica va agafar molta importància gràcies al fill de Joan Soley, Josep Soley.

Can Soley va ser conegut no només per la importància de la fàbrica sinó també per ser un edifici emblemàtic que albergava, a banda de la destil·leria i el celler, l’habitatge familiar, el jardí i el cafè.

El cafè Soley va tenir el seu paper en la festa major. Era costum que després del ball del migdia, abans de dinar, les parelles, les famílies i els amics, anar als jardins del cafè a fer el vermut. A les taules del cafè s’hi acostumaven a servir plats d’escopinyes, d’olives i un got de vermut amb sifó. Després de l’aperitiu cadascú marxava a casa a fer el dinar. A banda de ser molt popular pels seus productes de qualitat i pels jardins del cafè, també ho era per les col·laboracions que feia l’empresa en els esdeveniments socials, culturals i esportius del poble.

Tal va ser la importància que adquirí l’empresa, que l’any 1922 endegà una campanya publicitària fins a arribar al punt que 200 tramvies de Barcelona van lluir els anuncis de l’empresa. Aquell mateix any s’obsequià als assistents del cafè (suposem que a les dones) amb un ventall en cartró pinçat amb una fusta que per una banda mostra la imatge de l’estereotip de la dona de l’època (cabell curt, fumant, …) i per l’altra el programa de balls pels dies de la festa major.

L’empresa tancà a mitjans dels anys 8o.

El feliços anys 20 (de 1920 a 1929), fou un època de creixement i prosperitat econòmica a Amèrica, la literatura i el cinema americà presentava una dona a l’estil noi  o dit en francès “a lo garçonne “. Una dona en teoria  independent,  amb un pentinat curt, … fuma en públic com a signe de la seva emancipació, associant-li una imatge de rebel que es maquilla.

ÀREA DE CONTINGUT I ESTRUCTURA

Abast i contingut:

L’any 1922, la Fàbrica de Anís i Cognac “Soley”  va obsequiar als assistents als balls de la festa major organitzades per els dies 3, 4 i 5 de setembre amb un ventall amb la programació dels balls previstos.

La programació en forma de ventall pinçat amb un pal de fusta presenta per una banda la imatge d’una dona amb un cigarret encès, a l’estil noi, amb el cabell curt i per l’altra la programació dels diferents balls, entre ells, el Tango, el Fox-trot, el vals, Two-Step, ….

El programa va ser imprès a Reclamos J. Vilaró de Barcelona.

Avaluació, tria i eliminació: Conservació permanent.

ÀREA DE CONDICIONS D’ACCÉS

Condicions de reproducció: restringit per motius de conservació, no està permesa la realització de fotocòpies.
Llengües  i escriptures dels documents: català.
Característiques físiques I requeriments tècnics: malgrat presentar taques de foxing (segurament degut a un metall emprat en la fabricació del paper) el ventall es troba en un  bon estat de conservació.

ÀREA DE DOCUMENTACIÓ RELACIONADA

Bibliografia:

  • Ricart, Joan (coordinador); Díez, Maribel; Vilàs, Ernesto; Aymerich, Lídia; Morral, Joan;. El que sabem del segle XX. Història de Santa Perpètua de Mogoda (1900-1979). Volum 1 i 2. Santa Perpètua de Mogoda. Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, 1999.
  • Carbó, Montserrat. L’Abans de Santa Perpètua de Mogoda. Recull gràfic de 18998-1965.Editorial Efadós, 2004

 ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ

Autoria i data(es):  Karen Munté van Enkhuizen, Arxiu municipal de Santa Perpètua de Mogoda, gener de 2017
Regles o convencions: AAVV. Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

No Comments

Post A Comment