Cens patronal i obrer de l’any 1922. (Document del mes. Gener de 2019)

Cens patronal i obrer de l’any 1922 del sector tèxtil

Aquest mes us presentem  el cens patronal i obrer del sector tèxtil de l’any 1922 de Santa Perpètua de Mogoda.

En aquest cens a més de destacar el nombre de treballadores vers els treballadors, podem veure quines tasques desenvolupaven, quina especialitat i categoria tenien, la seva procedència i l’edat dels treballadors i treballadores.

ÀREA D’IDENTIFICACIÓ

Codi de referència:      CAT/AMSPM/01/01/04.05.08/1922
Fons:                                   Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda
Nivell de descripció:   Unitat documental simple (document)
Títol:                                 Cens patronal i obrer de 1922 del sector tèxtil a Santa Perpètua de Mogoda.
Data(es):                          1922

Enllaç al document

ÀREA DE CONTINGUT I ESTRUCTURA 

Abast i contingut.

El Cens patronal i obrer de l’any 1922 del sector del tèxtil conté la relació d’empreses i treballadors i treballadores que estaven en funcionament a Santa Perpètua de Mogoda. El cens va ser elaborat per la Junta de Reformes Socials i d’acord amb el Reial Decret del Ministeri de treball de 15 d’octubre de 1921.

En aquest cens de l’any 1922 hi consten dues empreses:

Hijos de Miguel Piferrer. Tejidos de algodón amb 87 treballadors total .

L’empresa estava ubicada a La Florida, davant de l’actual parc dels Ametllers i al final del carrer Set.

Es va instalar als anys 20 a l’antiga fàbrica tèxtil de Ca l’Andal i va estar en funcionament fins a la dècada dels anys 70 del segle XX. La fàbrica de Ca l’Andal es va construir a finals del segle XIX a La Florida, l’any 1902 va patir un incendi i l’empresa de Jaume Bofill va tancar les portes.

Pere Solà Borés. Fábrica de Tejidos de algodón amb 140 treballadors

L’empresa estava a l’edifici del Vapor i va estar en funcionament de 1920 a 1929. L’edifici encara pertanyia a la família de Claudi Araño però va albergar diferents indústries tèxtils com la societat de Joan Xiol o la de Puig i Porqueras i a partir de 1932 la Societat de Amalio Vieco, Bartolí i Jacint Altayó i Pous i des de l’any 1940 va compartir l’espai amb Agustí Portell, qui va comprar l’edifici a la família Arañó i instalà una empresa d’auxiliars tèxtils.

Al cens consten:

  • el nom i cognoms del treballadors i treballadores,
  • identificació de si és una dona o home,
  • l’edat
  • el carrer on resideixen,
  • l’especialitat professional i
  • la categoria de treball.

Del cens es poden destacar els següents oficis desenvolupats a cada fàbrica:

Estadístiques d’especialitat i categoria de treball per sexe elaborat a partir del cens.
Nota: s’han mantingut els noms en castellà tal i com apareix al cens.

Al cens hi apareixen els treballadors i treballadores majors de 14 anys però hi podrien haver encara de més joves que no es relacionen al cens. Destaca el 51% de treballadors menors de 18 anys de la Fàbrica Hijos de Miguel Piferrer. A la de Pere Solà els treballadors menors d’edat representa el 22%.

ÀREA DE CONDICIONS D’ACCÉS

Condicions d’accés: lliure.
Condicions de reproducció:
lliure.
Llengües i escriptures dels documents:
castellà

ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ

Autoria i data(es):  Karen Munté van EnkhuizenArxiu municipal de Santa Perpètua de Mogoda, gener de 2018
Regles o convencions: AAVV. Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

No Comments

Post A Comment