Fotografia de la piscina municipal (Document del mes. Maig de 2016)

Fotografia de la piscina municipal.(1971)

Autor: Joan Coma

 

ÀREA DE IDENTIFICACIÓ.

Piscina municipal de Santa Perpètua de Mogoda. 1971

Codi de referència  CAT/AMSPM/01/01/ id. Imatge: 421
Fons:   Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda
Nivell de descripcióUnitat documental simple
Títol: Piscina municipal. Autor: Joan Coma.
Data(es):   aproximada:1971
Volum i suport:    1 fotografia, positiu, blanc i negre, paper, mides: 13 cm x 18 cm.

Enllaç al document: Piscina municipal. Autor: Joan Coma.

ÀREA DE CONTINGUT  I ESTRUCTURA 

Abast i contingut:

La imatge presa des de l’actual Avinguda Onze de setembre mostra la piscina municipal poc després de la seva construcció.
Al fons de la imatge s’observen diverses torres grua i els blocs de pisos en construcció dels carrers Lleida, Tarragona, Doctor Fleming i Genís Sala, així com

el complex o bloc de pisos del carrer Josep Maria de Segarra cantonada amb el carrer Joaquim Malats. Així mateix es perfilen el campanar de l’església i la xemeneia del Vapor.
A la dreta de la imatge, la línia d’habitatges i els camps marca l’inici/final del tramat urbà de l’època, correspon a l’Avinguda Barcelona.

Al darrera de la imatge positivada hi ha el segell del fotògraf Joan Coma (J. Coma) de Mollet de Vallès.

ÀREA DE CONTEXT

Context històric

La piscina municipal fou un del primers equipaments esportius que es construïren al municipi.

El projecte de construcció es va aprovar per la Comissió d’Urbanisme de Barcelona el 9 d’octubre de 1969, i es va acabar l’any 1971.

Segons consta a la memòria del projecte les mides de la piscina serien de 12.5 m x 25m i es complementava amb “sus instalaciones anexas de depuración de agua, y un edificio de una sola planta semiempotrado en el terreno para destinarlo a vestuarios, almacén, dispensario, despacho de refrescos y dependencias sanitarias” .

A la sessió del Ple municipal de 4 de gener de 1971, s’acorda per unanimitat aprovar el plec de condicions per a la contractació mitjançant concurs-subhasta l’execució de les obres de construcció dels vestuaris de la piscina.

Fou construïda en els terrenys cedits el març de 1968 pel Marquès de Comillas per aquesta finalitat, a les afores del tramat urbà.

En aquell any encara no s’havia iniciat la urbanització del sector conegut com a Terrablanca, contracció del nom de l’empresa promotora dels habitatges Torre Blanca, S.A (a l’esquerra de la imatge), tampoc la construcció de l’escola Sagrada Família, ni s’havia finalitzat la urbanització i construcció dels blocs del Parque Residencial Comillas, entre l’Avinguda Barcelona i el carrer Pablo Ruiz Picasso (a la dreta de la imatge).
Durant la dècada 1965-1975, sota la presidència de l’alcalde Francesc Sala Llonch es realitzen un conjunt d’operacions urbanístiques que transformaren notablement el municipi, no exempt d’una certa polèmica.

En aquests anys s’adquireixen diversos terrenys per a la construcció d’equipaments escolars i esportius, es construeix la piscina, el pavelló d’esports, el jutjat, l’escola Santa Perpètua, el mercat municipal, una part de la xarxa de clavegueram i d’abastiment d’aigua potable a les llars; s’amplia el cementiri,  la xarxa d’enllumenat públic i s’urbanitzen diverses zones amb la reforma de places, construcció de voreres  i s’inicia la pavimentació dels carrers del poble.

ÀREA DE DOCUMENTACIÓ RELACIONADA

Bibliografia:
RICART, Joan (coordinador); DÍEZ, Maribel; VILÀS, Ernesto; AYMERICH, Lídia; MORRAL, Joan;. El que sabem del segle XX. Història de Santa Perpètua de Mogoda (1900-1979). Volum 1 i 2. Santa Perpètua de Mogoda. Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, 1999.

ÀREA DE CONDICIONS D’ACCÉS

Condicions d’accés:  lliure
Condicions de reproducció:  lliure
Característiques físiques i requeriments tècnics:  paper

ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ

Autoria i data(es):  Karen Munté van EnkhuizenArxiu municipal de Santa Perpètua de Mogoda, maig de 2016
Regles o convencions: AAVV. Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departamento de Cultura. Subdirección General de Archivos y Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

No Comments

Post A Comment