Fotografies de la Rambla (1966-1967) (Document del mes. Desembre de 2019)

Fotografies de la Rambla (1966-1967)

Autor: Fermí Vinyals i Rovira

Aquest mes us presentem 3 fotografies preses per en Fermí Vinyals i Rovira poc després de la tala dels arbres a la Rambla.

Fons Fermí Vinyals i Rovira. exp. 51 id. 417

AMSPM/Fons Fermí Vinyals i Rovira/exp.51 id.415

AMSPM/Fons Fermí Vinyals i Rovira/exp.51 id.416

 

ÀREA DE IDENTIFICACIÓ.

Codi de referència:CAT/AMSPM/13/01/exp.51/id.415, 416 i 417
Fons:   Fermí Vinyals i Rovira
Nivell de descripció: 3 unitats documentals simples
Títol: Tala d’arbres a la Rambla (1967)
Data(es):   1966-1967
Volum i suport:    3 fotografies, positiu, blanc i negre, paper, mides: 9 cm x 13,8 cm.

ÀREA DE CONTINGUT  I ESTRUCTURA 

Abast i contingut:

Les 3 fotografies corresponen a l’inici de les obres de remodelació de la Rambla, realitzades poc després de la tala dels arbres existents (plataners). Es pot observar l’estat de la Rambla sense pavimentar i amb els dos canals de recollida i conducció d’aigües pluvials.

Referent a l’inici de les obres en Fermí Vinyals ho data a l’any 1967, però per altra banda el fotògraf Pere Riera que també documentà aquest fet ho data al gener de l’any 1966.

ÀREA DE CONTEXT

Context històric

A finals de la dècada dels anys 60 del segle XX es va iniciar l’execució del Projecte de remodelació i urbanització de la Rambla per tal de donar solució a diversos problemes: renovació de les voreres, pavimentació del carrer, recollida i conducció d’aigües pluvials i la instal·lació de l’enllumenat públic.

Es van redactar dos projectes, un l’any 1963 i l’altre l’any 1964.

A la memòria del projecte de l’any 1963, l’arquitecte municipal, en José Vila Juanico descriu l’estat de la Rambla:

Actualmente sus aceras, en mal estado, son un muestrario de diferentes materiales, con rasantes desordenadas. Existen unos corpulentos árboles (plátanos), que si bien en verano dan una bonita sombra, con sus raíces levantan las aceres y perjudican las edificaciones.

 Por estar en la parte baja de la población, y por tanto próximo a la Riera, en tiempo de lluvia recoge gran cantidad de agua mezclada con tierra y arena, que queda recogida por dos canales laterales a la calzada, que quedando descubierto, entrañan un peligro para la circulación, y no evitan del todo que durante las lluvias se forme un barrizal”

L’any 1964, es redacta un nou projecte per el llavors arquitecte municipal, en Clemente Meynés, que també descriu l’estat de la Rambla:

En la actualidad, la calle consta de una calzada central sin pavimentar. A ambos lados existe una cuneta regular capacidad por la que se lleva a cabo la evacuación de las aguas pluviales que se obtienen en la propia Rambla y que llegan a ella discurriendo por las calles adyacentes i que propvienen de la parte superior de la Villa. Junto a las casas existe una precaria acera sin pavimentar en la mayor parte de los tramos.

 El proyecto redactado pretende la renovación de todos los elementos descritos además de la tala de los árboles existentes, […] una vez cortado los árboles que actualmente existen se procederá a demoler todos aquellos elementos que entorpezcan las obras a realizar.”

ÀREA DE DOCUMENTACIÓ RELACIONADA

Documentació relacionada:
1963- Projecte d’urbanització i ordenació de la Rambla.

1965- Projecte tècnic del Pla de reforma interior del casc urbà, que comprén l’Ordenació de la Rambla

ÀREA DE CONDICIONS D’ACCÉS

Condicions d’accés:  lliure
Condicions de reproducció:  lliure
Característiques físiques i requeriments tècnics:  paper

ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ

Autoria i data(es): : Nuria Navarro de la Peña i Karen Munté van EnkhuizenArxiu municipal de Santa Perpètua de Mogoda, desmbre de 2019
Regles o convencions: AAVV. Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departamento de Cultura. Subdirección General de Archivos y Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

No Comments

Post A Comment