Tarta a la Perpetuense.(Document del mes. Febrer de 2018)

Tarta a la perpetuense

Us presentem un treball d’escola realitzat l’any 1943 per Laura Congost Cot la redacció de la recepta de la Tarta a la Perpetuense.

Desconeixem si aquest pastís és originari de la població però animem a la ciutadania a fer-la.

ÀREA D’IDENTIFICACIÓ

Codi de referència:              CAT /AMSPM/08/01/1943/
Fons:                                           Escuela Nacional Graduada de niñas
Nivell de descripció:           Unitat documental simple
Títol:                                         Recepta de la “Tarta a la Perpetuense” (autora Laura Congost Cot)
Data(es):                                 16 de març de 1943

ÀREA DE CONTINGUT I ESTRUCTURA

Abast i contingut:

A l’Arxiu es conserva un recull de treballs del 3r. grau del Grup escolar “Calvo Sotelo” també anomenat “Escuela Nacional Graduada de Niñas de Santa Perpètua de Moguda”  del curs 1942-1943 realitzat per les noies que anaven dita escola.

El recull conté diversos treballs redactat per les noies de temàtica molt diversa: “Lecciones del hogar” que conté redaccions sobre: “Ciencia doméstica” que descriu el com mantenir la llar i el material i eines necessàries per a la neteja; “Puericultura” que descriu com tenir cura dels infants, sobre la lactància materna i artificial, etc.

Així mateix el recull conté també:

  • receptes de cuina de postres i menjars
  • redaccions diverses sobre fets històrics, animals domèstics, salvatges i de granja, plantes, flors, arbres, sobre funcions com la digestió, temes eclesiàstics i sobre personatges i la simbologia franquista, etc.
  • diversos exercicis de gramàtica, geometria i problemes matemàtics.

Transcripció de la recepta de la Tarta a la Perpetuense redactada per Laura Congost Cot el dia 16 de març de 1943:

TARTA A LA PERPETUENSE

25 gr. de harina, 5 huevos, 100 gr. cerezas confitadas, 50 gr. bombones de chocolate, 50 gr. sandía confitada, 100 gr. uva moscatel, 1/4 litro de leche, 1/2 lata de mermelada de melocotón marca “Sur”, 25 gr. Maizena, 100 gr. azúcar fina, 1 limón, 100 gr. mantequilla y un poco de vainilla en polvo.

 Póngase 200 gramos de harina en una mesa o mármol formando un círculo, en el centro se pone un huevo, 65 gramos de mantequilla, 50 gramos de azúcar, un poco de corteza de limón rallado y una cucharada de agua, se amasa primero con una cuchara y luego con las manos hasta obtener una pasta compacta y fina; se retira con un rodillo, dándole a dicha pasta el espesor de medio centímetro, y se forra un molde tarta baja y desmontable, procurando que sobre una cuarta parte de la pasta.

 En una cacerola se pone la Maizena y se diluye con la leche fría, se añade la vainilla y la mermelada, reservando de ésta dos cucharadas; se mezcla todo el contenido de la cacerola, se pone al fuego; revuélvase con un batidor, se mece durante 30 minutos y una vez que está ligeramente enfriado, se le agrega el resto de la mantequilla; los 4 huevos y el azúcar restante se mezclan hasta que resulte una crema fina; póngase dicha crema en el interior del molde de tarta, preparado de antemano, adornándolo luego y colocándole en la superficie una tiras de pasta formando una reja (véase fotografía), alrededor y sobre el borde se coloca un cordón de pasta, y para que pueda pegarse se moja éste con un poco de yema de huevo, guardada de antemano, y diluida con dos cucharadas de agua y con el dorso de un cuchillo, se le hace un pequeño adorno formando unas rayas encima del cordón, píntese todo con la yema de huevo, métase en el horno a fuego regular, durante 25 minutos, cuidando de que la pasta no coloree demasiado; para evitarlo se tapa con media hoja de papel de barba; ya en su punto, déjese enfriar, llenando con un poco de mermelada la concavidad de la reja de pasta, adornándola con granos de moscatel pelados, cereza confitada, bombones de chocolate y discos de sandía confitada (véase fotograbado que se presenta habiendo cortado un trozo y colocando en un lado de la tarta para que se vea como queda en el interior)

 Hoy 16/03/1943

 Laura Congost Cot

 

ÀREA DE CONDICIONS D’ACCÉS

Condicions d’accés:  lliure
Condicions de reproducció: lliure
Llengües  i escriptures dels documents: castellà
Característiques físiques i requeriments tècnics es troba en bon estat de conservació.

ÀREA DE CONTROL DE LA DESCRIPCIÓ

Autoria i data(es):  Karen Munté i Raquel Gil,  Arxiu municipal de Santa Perpètua de Mogoda, febrer de 2018
Regles o convencions:
AAVV. Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.